Kyllä se nyt on selvää, miksi meillä ei tämä lapsenteko onnistu. Eihän me olla ollenkaan valmistauduttu! Lueskelin nimittäin vaihteeksi vauva-aiheisia sivustoja, ja silmiin osui Helistimestä tämä:

19 asiaa mitä pitää tehdä ennen raskautta

Tuntuuko lapsen hankinta ajankohtaiselta? Odota vielä hetki. On muutama asia, jotka kannattaa hoitaa ennen lapsen alullepanoa, jotta terve raskaus ja terveen vauvan syntyminen olisi kaikista todennäköisintä. Tämä lista auttaa sinua laittamaan elämäsi ja kehosi lapsivalmiuteen. Aiheesta kerrotaan Babycenter-verkkosivuilla artikkelissa Twenty things you should do before you try to get pregnant.

Tankkaa foolihappoa

Vaikka ruokavaliosi olisikin tasapainoinen, voi olla vaikeaa saada kaikki tarvittavat ravinteet. Ja on olemassa yksi ravinne, jota ei missään tapauksessa kannata ohittaa tai unohtaa tässä vaiheessa. Nauttimalla 400 mikrogrammaa foolihappoa päivässä vähintään kuukautta ennen hedelmöityksen yritystä ja jatkamalla koko ensimmäisen kolmanneksen ajan, vähennät alkion hermoputken vaurioiden, kuten selkäydintyrän, riskiä jopa 70 prosentilla.

Lopeta juhlinta

Jos poltat tupakkaa tai käytät huumeita, nyt on hyvä aika lopettaa. Jotkut myrkyt saattavat pysyä elimistössä vielä niiden vaikutuksen lakattuakin. Useat tutkimukset ovat todistaneet, että tupakointi ja huumeiden käyttö voi johtaa keskenmenoon, ennenaikaiseen tai pienikokoisen vauvan syntymiseen. Tämän lisäksi tutkijat sanovat, että tupakointi voi vaikuttaa hedelmällisyyteen ja heikentää sperman laatua. Myös alkoholi voi vaikuttaa lisääntymiseen, joten kannattaa vähentää tai lopettaa kokonaan viimeistään kaksi viikkoa ennen kuukausikierron päättymistä.

Vähennä kahvinjuontia


Tutkimukset osoittavat, että liiallinen kofeiini voi heikentää raudan imeytymistä, mitä puolestaan tarvitaan ehdottomasti raskauden aikana. Liiallinen kofeiini myös lisää riskiä saada kuolleena syntynyt vauva.

Pidä paino kurissa


Normaalipainoisilla on todennäköisesti parempi mahdollisuus hedelmöittyä. Tutkimukset osoittavat, että naisilla, joiden painoindeksi on alle 20 tai yli 30, on vaikeampaa tulla raskaaksi. Näin ollen kannattaa pyrkiä saamaan paino painoindeksin normaaliluokituksen mukaiseksi.

Täytä jääkaappi terveellisellä ruoalla


Vaikka et vielä syökään kahden edestä, on hyvä alkaa tekemään oikeita ja terveellisiä valintoja ruokakaupassa, jotta olet valmiiksi ladattuna ravinteilla ja vitamiineilla, joita tarvitset terveen raskauden aikana. Koeta syödä paljon hedelmiä ja kasviksia joka päivä, kuten myös täysjyväruokia sekä paljon kalsiumia sisältäviä elintarvikkeita, esimerkiksi maitoa ja jogurttia.

Luo kunto-ohjelma ja noudata sitä


Aloita ja pidä kiinni kunto-ohjelmasta. Palkinnoksi saat terveen ja hyväkuntoisen kehon, joka sopii synnytykseen. Hyvä kunto-ohjelma sisältää 60 minuuttia aktiviteetteja, kuten kävelyä ja/tai pyöräilyä, useampina päivinä viikossa. Notkeutta lisätäkseen voi kunto-ohjelmaan ottaa mukaan venyttelyä tai joogaa. Ja muista, että raskauden aikanakin on ihan hyvä, jopa suositeltavaa, harrastaa liikuntaa.

Käy hammaslääkärillä


Kun "valmistelet" kehoasi raskautta varten, älä unohda suun terveyttä. On yhä enemmän todisteita siitä, että parodontiitti voi johtaa ennenaikaiseen synnytykseen ja alhaiseen syntymispainoon vauvalla. Parodontiitti eli kiinnityskudostulehdus tarkoittaa bakteerien aiheuttamaa suun kiinnityskudosten eli ikenien ja luiden kroonista tulehdusta. Erään suuren tutkimuksen mukaan naisilla, joilla on parodontiitti, voi olla peräti seitsemän kertaa suurempi todennäköisyys synnyttää ennenaikaisesti. Toisessa tutkimuksessa osoitettiin iensairauksien ja pre-eklampsian välinen yhteys. Pre-eklampsia on raskausajan sairaus, jonka oireita ovat esimerkiksi verenpaineen nousu, turvotus ja valkuaisvirtsaisuus. Asiaa pahentaa se, että raskauden hormonaaliset vaihtelut altistavat herkemmin ientaudeille. Hyvä uutinen on puolestaan se, että naisilla, jotka hoitavat suun kaluston kuntoon ennen raskautta, vähenee suun komplikaatioiden todennäköisyys merkittävästi.

Tunne perheen sairaushistoria


On hyvä tuntea perheen, eli vanhempien, sisarusten ja muiden läheisten sukulaisten, terveyshistoria. Tärkein kysymys on, löytyykö suvusta geneettisiä- tai kromosomihäiriöitä, kuten Downin syndroomaa, sirppisoluanemiaa, kystinen fibroosi, gangliosidoosia tai verenvuototautia. Kannattaa myös selvittää, onko suvussa älyllistä kehitysvammaisuutta, jälkeenjääneisyyttä, tai lapsia, joilla on ollut syntyessään anatominen syntymähäiriö. Lääkärisi tulee kysymään sinulta joitain kysymyksiä tähän aiheeseen liittyen, ja vastaukset auttavat lääkäriä määrittämään, mitä raskauden ajan testejä sinulle suositellaan.

Varaa lääkäriltä aika


Tämä ei tarkoita, että pitäisi olla jo lääkäri ja kätilö varattuna synnytystä varten, vaan aika varataan terveydentarkastusta varten. Lääkäri kysyy todennäköisesti sinun henkilökohtaisesta ja suvun terveyshistoriasta, tämänhetkisestä terveydentilasta ja mahdollisesti käyttämistäsi lääkkeistä. Lääkärisi tulisi keskustella kanssasi myös ruokavaliosta, painosta ja liikunnasta, raskaudenajan vitamiineista, varmistaa, että rokotussuoja on ajantasalla, sekä tiedustella immuniteetistasi mm. vesi- ja vihurirokkoa vastaan. Jos edellisestä tarkistuksesta on yli vuosi aikaa, lääkäri tulee todennäköisesti tekemään myös papa-kokeen ja gynekologisen alatietutkimuksen.

Selvitä ovulaatioajankohta


Jotkut naiset yksinkertaisesti jättävät ehkäisypillerit ja muut ehkäisyvälineet pois ja anatavat kohtalon päättää, milloin hedelmöitys onnistuu. Toiset ottavat hieman laskelmoidumman lähestymistavan ja selvittävät ovulaatioajankohdan. Tarkan ajankohdan saa selville mittaamalla muutaman kuukauden ajan ammulämpöä ja kohdunkaulan liman muutoksia. Paria päivää ennen aamulämmön korkeinta kohtaa nainen on hedelmällisimmillään.

Tiedosta ja suunnittele rahatilanteesi


Jos olet jo ostanut nätit pikku tossut tai yöasun tulevalle vauvalle, tämä on vielä pientä verrattuna siihen, mitä tuleva vuosi tulee viemään. Tilastokeskuksen ja Stakesin selvityksen mukaan lapsen kasvattaminen aikuiseksi tulee maksamaan vanhemmilleen keskimäärin 105 600 euroa. Tätä ei kuitenkaan kannata pelästyä, sitä ei tarvitse maksaa kerralla. Aloita säästäminen jo nyt, niin sinulla on tulevaisuudessa kiva pesämuna odottamassa tulevia menoja.

Arvioi henkinen terveydentilasi


Masennusta
sairastavilla naisilla on kaksi kertaa suurempi todennäköisyys saada ongelmia hedelmöittymisessä. "Jos joku on kliinisesti masentunut, hän hädin tuskin pystyy huolehtimaan itsestään, saati lapsesta. Evolutiivisesta näkökulmasta katsottuna on järkeenkäypää, että masentuneena on vaikeampaa saada lapsi", Harvardin lääketieteellisen apulaisprofessori Alice Domar sanoo. Tästä syystä on hyvä selvittää, jos on merkkejä masennuksesta: esimerkiksi kiinnostuksen puute asioihin, joista normaalisti nauttii, muutokset ruokahalussa tai unitavoissa, energian puute, toivottomuuden tai merkitöksettömyyden voivat kieliä depressiosta. Tällöin tulisi keskustella lääkärin kanssa. Jos sairauteen tarvitaan lääkkeitä, on mahdollista etsiä lääkkeitä, joita voi turvallisesti ottaa myös raskauden aikana. Toinen vaihtoehto on opetella stressinhallintatekniikoita, esimerkiksi joogaa tai meditaatiota, jotka voivat tutkijoiden mukaan auttaa naista hedelmöittymään.

Vältä tartuntoja


On tärkeää vältellä tartuntoja, etenkin niitä, jotka voivat vahingoittaa tulevaa lasta. Vältä tiettyjä ruokia, kuten esimerkiksi raakaa tai alikeitettyä kalaa tai lintua, sillä jotkin ruoat voivat hautoa vaarallisia bakteereja, joista voi saada listerioosin tai ruokamyrkytyksen, ja näin ollen saattaa aiheuttaa keskenmenon tai kuolleena syntyneen vauvan. Pese myös kätesi säännöllisesti, etenkin ruoanlaiton yhteydessä.

Eliminoi ympäristön vaaratekijät


Jotkin työpaikat voivat olla haitallisia sinulle ja tulevalle lapsellesi, esimerkiksi jos työskentelee kemikaalien tai säteilyn parissa. Pidä myös mielessä, että osa siivous- ja puhdistustuotteista, tuholaismyrkyistä ja liuotteista voivat olla vaarallisia kehittyvälle vauvalle.

Varmista, että päätös pitää


Lapsen hankinta tarkoittaa elinikäistä sitoutumista. Ennen kuin päätätte tehdä lapsen, varmistakaa toisiltanne, että olette molemmat valmiita tähän valtavaan vastuuseen. Hyviä kysymyksiä keskusteltavaksi ovat:
  • oletteko molemmat sitoutuneet vanhemmiksi tulemiseen
  • jos on uskonnollisia tai aatteellisia eroja, vaikuttaako ne lapseen
  • lapsenhoidon vastuut ja tasapainoilu työn ja perheen välillä
  • oletteko valmiita erityistarpeita tarvitsevan lapsen tuloon, jos niin sattuisi käymään
  • oletteko valmiita tinkimään yöunista ja muista menoista, joita nyt kenties harrastatte.

Kerro ystävälle


Lapsen hankinnan suunnittelu ja odottelu on erittäin jännittävää aikaa, mutta se voi myös olla stressaavaa ja tunnepitoista aikaa. Uskoudu asiasta ystävälle. On hyvä olla tukiverkko siinä vaiheessa, kun aamupahoinvointi ja hormoniheilahdukset tulevat mukaan. Ja on aina mukava olla joku toinenkin, jolle voi avautua haaveistaan, unelmistaan ja peloistaan.

Osta jotain seksikästä


Jotkut asiantuntijat sanovat, että jos nainen on erittäin kiihottunut seksin aikana, spermalla on paremmat mahdollisuudet hedelmöittää munasolu. Toisten asiantuntijoiden mukaan asialla ei ole mitään merkitystä. Mutta onko asialla väliä? Eikö ole sama asennoitua oikeaan mielentilaan vaikka ostamalla uusia alusvaatteita tai sytyttämällä kyttilöitä makuuhuoneeseen. Tämä voi myös vähentää monien parien valittamasta lapsen tekemisen myötä tulevasta yrittämisen tunnetta.

Lopeta ehkäisyvälineiden käyttö


Kun olet saanut itsesi vauvantekokuntoon, voitte jättää ehkäisyvälineiden käytön pois. Jos käytät ehkäisypillereitä, voi kestää parikin kuukautta, ennen kuin kuukausikierto palaa normaaliksi, tosin monet naiset ovat lisääntymiskykyisiä heti, kun pillerit on jätetty ottamatta. Kun jätätte ehkäisyvälineet pois, ala pitää kirjaa kuukautisista, jotta olet paremmin selvilllä kierron eri vaiheista. Tämä auttaa myöhemmin selvittämään ovulaatiopäivän.

Nauti olostasi


Tämä on viimeinen hetki nauttia itsestäsi. Ota kuuma kylpy ja hemmottele itseäsi. On mahdollista, että ihan lähiaikoina ei aika riitä nautiskelulle.

-----

Niin että HUHHUH!!! Pitäisköhän varata tämä päivä vaikka kuumalle kylvylle ja silleen. Saattaahan olla, etten ehi nautiskella seuraavan viiden vuoden aikana ollenkaan, kun pitää niin armottomasti saada itseä vauvantekokuntoon. Täytyy varmaan alottaa joku pillereitten syönti, etten nyt tuu raskaaksi, kun mulla ei oo mitään ihania seksikkäitä alusvaatteita, enkä oo tarkistanu, onko meidän siivouskaapissa jotain lapselle vaarallista! Ai niin, mutta en mää voi tullakaan raskaaksi, ku en oo käyny hammaslääkärillä!

Joo, että stressistä vapaata lapsentekoa vaan kaikille!