Oon lukenut yhtä ajankohtaista ja tiedoiltaan ajanmukaista raskaus-, lapsivuode- ja lapsenhoitokirjaa nyt kun viimeinkin oon raskaana, että tiedän mitä kuuluu tehdä ja mitä ei. Kirja on "Äiti pikkulapsensa hoitajana", kirjoittaja Arvo Ylppö, painettu v. 1942 (kahdeksas painos). Haluan nyt jakaa näitä ohjeita teidänkin kans.

"Raskaus ja lapsivuode, yleinen menettely:

Äidin hyvinvointi ja terveys raskauden aikana ovat parhaat takeet ja tärkeät edellytykset sikiön säännölliselle kehittymiselle äidin kohdussa. Sen takia tahdon tässä ensin kohdistaa muutamia sanoja raskaalle äidille. --- Terveesti ja luonnollisesti vietetty elämä tai elintapa raskauden aikana on lyhyesti sanottuna ainoa kultainen sääntö raskaalle vaimolle. Kuinka monia tuhansia kysymyksiä nuori vaimo tekeekään tällöin ympäristölleen ja lääkärilleen! Levottomana hän kysyy: Mitä minun olisi syötävä tai juotava, saanko tehdä sitä tai tätä?
Erittäinkin ruokalajien valinta tuottaa monelle raskaalle vaimolle paljon huolta ja päänvaivaa.  Usea heistä luulee, että esim. erinäiset happamat ruokalajit vahingoittavat sikiötä. Tässä suhteessa on tulevan äidin pelko aivan aiheeton. Sillä istukka (placenta), jonka tehtävänä on pitää sikiön ravinnosta huolta, muodostaa erinomaisen nerokkaan siivilöimislaitteen, joka, niin kauan kuin se on terve, ei laske lävitsensä lapsen vereen mitään vahingollisia aineksia. --- Raskas nainen saa siis rauhallisesti syödä kaikkea, mikä vain yleensä terveelle ihmiselle sopii. Ja vieläpä enemmänkin: hän saa arvelematta syödä omia herkku- tai mieliruokiaan, joiden nauttimisesta useat naiset juuri raskautensa aikana pitävät.

Ruumiinhoito:

Raskaus on luonnollinen tila, ja siitä seuraa, että nainen tämän kestäessä voi toimittaa tavalliset askareensa niin kauan kuin vartalon avartuminen ei sitä estä. Jo entisajoista asti raskaat naiset ovat haitatta suorittaneet säännölliset tehtävänsä taloudessa raskauden viime päiviin saakka; on itsestään selvää, että raskaat, rasittavat ruumiilliset työt on kielletyt, kuten painavien esineiden nosteleminen, koska sellainen helposti johtaa ennenaikaiseen synnytykseen. Toimettomuudesta tai yksinomaan istuvasta tai makaavasta elintavasta on luovuttava, ja sensijaan on paikallaan kohtuullinen liikunta raittiissa ilmassa raskauden viimeisiin päiviin asti.
Estääkseen vatsanpohjan alaslaskeutumista on paikallaan vatsavyön pitäminen, joka muutenkin hyvin tukee ruumiin koko asentoa. Vain naisten, joilla raskauden lopulla on suonenvetoa ja joiden jalat turpoavat, pitää usein päivän kuluessa asettua levolle 1-2 tunniksi vapauttaakseen alaraajain verisuonet vartalon aiheuttamasta paineesta. --- Siisteyden ylläpitäminen on raskaana olevan ensimmäinen velvollisuus sitä suuremmalla syyllä, kun hien erittyminen on silloin aina suurempi. Etupäässä on huolehdittava siitä, että sukuelimet ja niiden ympäristö pidetään puhtaina pesemällä joka päivä: tällä tavoin vältetään sairastumisia lapsivuoteessa."

Että semmosia ohjeita. Lisäksi on ohjeita synnytykseen, lapsivuodeaikaan ja lapsen hoitoon. Täytyy sanoa, että tuo on oikeesti ihan hyvä kirja, siinä panostetaan imetykseen ihan tosissaan. Ei ne kaikki ihan lapsentahtisia ohjeita oo, mutta varmaan 40-luvulla ei oo ollu mahdollisuuttakaan ihan yhtä vauvamyönteiseen eloon ku nykyään. Mutta hurjalta kuulostaa silti: "Jokaisen aterian välillä pitää olla useimmiten 4 tuntia. Jo vastasyntyneet on paras totuttaa nukkumaan yönsä saamatta ravintoa."
__________________________

Saatiin muuten varsin kiva uus vuokra-asunto. 86 neliötä, läpitalon päätyhuoneisto hissitalon ylimmässä kerroksessa (4.), makkarin ikkunoista näkyy joelle. Eikä oo ees mitenkään älyttömän kallis. Muutetaan toukokuun lopulla. Eli ihan pian! :)

Muutenkin menee ihan hyvin. Huono olo on vähän hellittänyt, nyt on enimmäkseen sellasta ällötystä, jonka kans kyllä pärjää. Verenpaineet tuntuu olevan matalalla, kun kauaa ei pysty seisomaan paikallaan, kun jo huippaa. Enimmäkseen on kuitenkin ihan mukavaa. Ens maanantain neuvolaa odotellaan jo malttamattomana. Tänään on jo rv 9+3!